Darlie dan Rasisme

Darkie_Toothpaste

Siapa masih ingat lagi, suatu ketika dulu ubat gigi Darlie berasal dari sebuah produk yang bernama Darkie. Definisi Darkie ialah orang berkulit hitam, malah walaupun sekarang namanya telah ditukarkan kepada Darlie (atas sebab-sebab ketakpekaan perkauman), tulisan cina 黑人 (orang hitam) masih diletakkan pada kotak-kotak ubat gigi Darlie.

Produk yang dikelola oleh syarikat Hawley and Hazel Chemical Company dari Shanghai (yang kemudiannya beroperasi di Hong Kong seterusnya Taiwan) ini, telah dibeli oleh Syarikat Colgate-Palmolive dari Amerika Syarikat pada tahun 1985, walau bagaimanapun Colgate-Palmolive tidak pernah sekalipun mempromosi produk ini kerana terma Darky atau Darkie merupakan satu panggilan yang berbaur rasis kepada kaum Afro-American atau Afro-British ketika itu, lebih-lebih lagi apabila gambar pada kotak ubat gigi Darkie tersebut menggambarkan seorang lelaki berkulit hitam dengan top hat, cermin mata satu kanta dan tali leher kupu-kupu, yang sedikit sebanyak memberi gambaran tentang Persembahan Minstrel yang popular pada awal kurun ke-19 (terma black face lahir dari persembahan ini).

Pada tahun 1990, Colgate-Palmolive menukar nama produk ini kepada Darlie untuk mengelakkan salah faham atau mungkin rusuhan kaum di Amerika Syarikat dan United Kingdom, gambar orang berkulit hitam pada kotak ubat gigi tersebut juga digantikan dengan gambar orang berkulit putih.

darkiedarlie-toothpaste

Tetapi lain pula ceritanya di Asia, walaupun nama bahasa Inggeris produk ini ialah Darlie dan gambar orang berkulit hitam juga sudah ditukarkan kepada pak cik berkulit putih, jenama 黑人牙膏 (ubat gigi orang hitam) masih digunakan dalam bahasa Cina, malah pada zaman ini terdapat kempen dalam bahasa Cina yang menenangkan pelanggan mereka dengan slogan “ubat gigi orang hitam masih ubat gigi orang hitam”. Ketakpekaan perkauman dalam kalangan masyarakat Cina di Malaysia, Thailand, Taiwan dan lain-lain negara ASEAN ketika itu amatlah memalukan. Lebih memalukan lagi walaupun kita sudah berada di era globalisasi, terma rasis 黑人牙膏 (ubat gigi orang hitam) masih digunapakai pada kotak ubat gigi Darlie. Kaum Han patutnya mempunyai kepekaan kaum dan nilai toleransi yang tinggi kerana kekayaan budaya dan dinasti mereka yang terkenal ditaraf antarabangsa, tapi malangnya bagi Kaum Han, mereka masih mundur dari segi akhlak dan kepekaan kaum.

PS: Klik pautan ini untuk video iklan ubat gigi Darkie Malaysia. Senyum, senyumlah sayang.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s