Jutawan Misteri Malaysia

MysteriousMalaysianTaekJhoLow
Low Taek Jho ketika Sambutan Tahun Baru bersama Usher pada 31 Disember 2008 di Bandar Raya Las Vegas

Aku boleh bertaruh yang kebanyakan orang Malaysia mengenali Syed Mokhtar Al-Bukhary, Tony Fernandes dan mendiang Lim Goh Tong (林梧桐), tetapi kebanyakan daripada kamu semua mungkin tidak pernah mendengar nama seorang lelaki berbadan gempal bernama Low Taek Jho.

Siapakah Low Taek Jho? Bagi sesiapa yang tidak mengenali jutawan yang digelar Jho Low ini, anda boleh melihat kelibat lelaki misteri ini di kelab-kelab hiburan luar negara bersama wanita-wanita A-List (Senarai A?) berbuah dada besar. Setakat selebriti seperti Alicia Keys dan Lindsay Lohan, tiada masalah baginya. Malah, ketika Lindsay Lohan meraikan ulang tahun kelahirannya yang ke-23 di 10ak, beliau menghantar 23 botol Cristal (sejenis champagne keluaran Louis Roederer) ke meja selebriti genit tersebut. Cristal bukanlah minuman biasa-biasa, secara runcitnya harga sebotol Cristal vintaj tahun 2006 boleh mencapai angka USD300, sekarang bayangkan berapa harga untuk 23 botol champagne tersebut, kepada yang sedang meneguk Kirin atau Suntory ketika membaca nukilan ini, anda dibenarkan untuk berasa miskin.

Bukan itu sahaja kehebatan yang telah ditonjolkan oleh Jho Low di kelab-kelab hiburan, beliau juga pernah menerbangkan 8 orang pramusaji Pink Elephant di Greenwich Village ke after-party beliau di Malaysia (ya, MALAYSIA). Kepada pembaca-pembaca yang  jahil, Greenwich Village terletak di Bandar Raya New York.

Tetapi yang menjadi misteri sehingga hari ini ialah dimanakah beliau memperoleh bekalan duit yang tidak putus-putus. Hobi beliau iaitu membeli hartanah mewah dan mengumpul hasil seni terkemuka (Monet, Basquiat, Rothko) menambah lagi kekeliruan orang ramai tentang punca pendapatan beliau.Beliau juga dikatakan pemilik kepada Women of Algiers karya Picasso yang telah dilelong dengan harga USD141juta.

Dari mana atau dari siapa lelaki gempal ini mendapat kemewahan yang tidak kenal putus tiada siapa yang tahu. Seperti biasa terdapat beberapa tabloid atau portal berita luar negara yang mengeluarkan banyak teori konspirasi atau spekulasi tentang punca pendapatan beliau. Tetapi aku tidak puas hati dengan artikel-artikel mereka kerana agak berat sebelah.

HIDUP ANAK MALAYSIA

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s