Pengharaman Malaysian Insider

“Matlamat sosialisme ialah komunisme.”

Vladimir Lenin

Semalam warga siber digegarkan dengan sebuah berita yang menyayat jantung apabila Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) mengharamkan portal berita The Malaysian Insider atas dasar kandungan laman sesawang tersebut melanggar undang-undang negara. Pengikut dan pembaca tegar The Malaysian Insider yang menggunakan perkhidmatan Celcom dan Unifi adalah antara yang pertama mengadu akan pengharaman tersebut. Aku secara peribadi, masih boleh mengakses portal tersebut, mungkin kerana aku tiada kena mengena dengan Celcom dan terlalu pokai untuk melanggan Unifi.

Tetapi aku tidak akan menghuraikan panjang lebar tentang ketidakpuashatian aku akan hal ini, kerana aku tidak berapa gemar untuk menulis perihal politik di dalam blog ini.

Apa yang aku akan tekankan pada catatan ini ialah trend carian warga siber Malaysia pada 25 Februari 2016. Antara entri terhangat dengan lebih 10,000 carian dari alamat IP yang berpusat di Malaysia merujuk kepada Google Trends (boleh klik pautan ini untuk lihat sendiri) ialah nama seorang pelakon filem lucah dari Rusia iaitu Ekaterina Makarova.

Seorang pelajar sekolah menengah di Rusia telah memenangi pertandingan di atas talian di mana pemenangnya dapat meluangkan masa bersama pelakon filem lucah tersebut selama satu bulan di dalam sebuah hotel di Bandar Raya Moscow. Ruslan Schedrin mangakui bahawa dia sangat tidak sabar untuk bertemu Ekaterina (aku sokong engkau, adik) dan dia kerap melontarkan komentar mengatakan betapa bagusnya saiz pelakon tersebut. Walau bagaimanapun ibu kepada Ruslan tidak menyetujui aturan tersebut. Mungkin kita akan dapat mengetahui samada Ruslan dapat bertemu hadiah “istimewa”nya atau tidak dalam masa terdekat ini. Untuk banyak lagi berita filem lucah, teruskan membaca.

Akhir kata, selamat datang ke Malaysia, di mana berita pelakon filem lucah selalunya sama penting dengan skandal negara.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s